Kosár
A hatalmas dinoszauruszok bizony éltek 2016. 06. 18 16:02:49. | www.dinokiallitas.hu

A Millenárison 2016. június 22. és augusztus 22. között, .2500 négyzetméternyi területen ismerhetik meg a látogatók a Föld legnagyobb teremtményeit, akiket egy interaktív kaland során repítenek vissza az őskorba és a jégkorszakba. Egy magával ragadó utazásra hívják a látogatókat a dinoszauruszok világába, a lények teljes valójukban megelevenedve repítik vissza az őskor semmihez sem fogható világába az érdeklődőket. Megismerhetőek a legapróbb részletekig a több mint 25 különböző dinófajta hétköznapjai, miközben egy kalandos időutazáson vesznek részt a látogatók.

A Nemzet Színészei - Emlékezés a jelenre 2016. 04. 29 09:02:53. |

A legnagyobbak a legnagyobbak között, a legismertebbek a legismertebbek között, a magyar színjátszás királyai és királynői. Akiknek a hangját és arcát a legifjabbaktól a legidősebbekig mindenki felismeri. A Nemzet Színészei egyszerre sztárok, szakmájuknak legelismertebb tagjai, ugyanakkor örök helyük van a magyar színháztörténetben. Akiket a Nemzet Színészei közé választanak, azok beírják nevüket a legnagyobb magyar művészek sorába, és a színháztörténet örökké emlékezetes személyeivé válnak. Cserhalmi György, Törőcsik Mari, Garas Dezső, Molnár Piroska, Sinkovits Imre… Csak néhány színész abból a huszonkilencből, akik valaha megkapták az elismerést.

Remekművek Budapestről - kiállítás július közepéig 2016. 04. 04 08:40:27. | Nemzeti Galéria

Remekművek Budapestről (Chefs-d'ouvre de Budapest) - Dürer, Greco, Tiepolo, Manet, Rippl-Rónai címmel nyílt kiállítás a párizsi Musée du Luxembourgban. A Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria anyagából válogatott tárlat március 9-től július közepéig látható a francia főváros egyik jelentős múzeumában. Ezzel a kiállítással rövid időn belül másodszor találkozhat a párizsi közönség a magyar gyűjtemények remekműveivel, ugyanis 2012-ben a Musée d'Orsayban nyílt nagysikerű kiállítás Allegro Barbaro - Bartók Béla és a magyar modernizmus 1905-1920 címmel.

NÁDAS PÉTER - fotók az 1959-2003 közötti időszakból Bukarestben 2016. 02. 10 09:31:12. | MTI

Nádas Péter fotóiból nyílt kiállítás Bukarestben a balassi intézet központjában. A tárlat február végéig tekinthető meg. Kósa András László, a szervező intézmény igazgatója az MTI-nek elmondta: a Petőfi Irodalmi Múzeum tulajdonát képező fényképeket tavaly Stuttgartban állították ki szintén a Balassi Intézet szervezésében. A tárlat 47 fényképből áll, ezeket a pályáját fényképészként kezdő író 1959 és 2003 között készítette. A kiállítás hét témakörbe rendezve követi végig a fény és az árnyék útjait a hatvanas évek elején készített képes tudósítások felvételeitől az ezredforduló tájékán keletkezett minimalista alkotásokig. Tárgyukat tekintve találhatunk szociofotókat, portrékat, természetképeket, csendéleteket - mondta az igazgató.

Emlékeztetett arra, hogy Nádas Péter a román irodalmi piacon az egyik legismertebb magyar író, akinek több könyvét a Curtea Veche kiadó jelentette meg románul Anamaria Pop fordításában. "Azt akartuk, hogy ismét a román közönség figyelmébe ajánljuk Nádas életművét, ezúttal főként a fotóművészeten keresztül" - tette hozzá az igazgató. A kiállításon Nádas Péter irodalmi munkássága is főszerepet kapott, hiszen Kovács Zsuzsánna rendezésében Corina Grigoras és Sabrina Iaschevici színművészek az író szövegeiből összeállított irodalmi performanszot adtak elő.

CSÓK ISTVÁN MEGÉRKEZETT CECÉRE 2016. 02. 03 11:37:44. |

A Csók150 emlékév alkalmából megújult állandó kiállítás nyílt a Csók István Emlékházban, a Fejér megyei Cecén. A 2013-ban felújított családi kúria épületében a Csók-hagyatékból és a Magyar Nemzeti Galéria gyűjteményéből összeállított tárlat kapott helyet. A tágas kertben álló kúriát 2013-ban újíttatta fel Cece önkormányzata.

Húsba vágó feketehumor: migráció 2015. 11. 28 18:35:28. | Virág Ferenc

 

Rippl Rónai József - a szépség szerelmese 2015. 11. 28 18:17:31. | Virág Ferenc

,,Itt van az ősz, itt van újra... 2015. 11. 04 12:49:25. | Virág Ferenc

új kiállítás 2015. 10. 16 12:42:33. | Virág Ferenc
Rippl-Rónai és Maillol - Egy művészbarátság története 2015. 04. 05 15:27:00. | port.hu

 

Rippl-Rónai József legalább annyira nagy hatást gyakorolt a modern magyar művészetre, mint Aristide Maillol a modern európai szobrászatra. E két nagy hatású művész barátságát és kapcsolatuk művészi dokumentumait állítja középpontba a Magyar Nemzeti Galéria decemberben nyíló kiállítása. A mintegy kétszáz művet felvonultató tárlaton a Nabis köréhez tartozó festő barátok (Pierre Bonnard, Maurice Denis, James Pitcairn-Knowles, Édouard Vuillard) művészete és a párizsi környezet is felvillan néhány a Szépművészeti Múzeumban, illetve a kaposvári Rippl-Rónai Múzeumban őrzött művön keresztül.

Rembrandt és a holland arany évszázad festészete a Szépművészetiben 2015. 01. 05 11:39:16. |

Az európai kultúra egyik virágkorát, a 17. századi holland művészet időszakát mutatja be a Szépművészeti Múzeum Rembrandt és a holland arany évszázad festészete című nagyszabású kiállítása. A tárlat a kor legnagyobb mestere, Rembrandt köré épül, akitől 20 remekművet láthat a közönség. A csaknem 100 festő több mint 170 alkotását felvonultató kiállításon a Szépművészetei Múzeum gazdag holland gyűjteményének 40 alkotása mellé több mint 130 festmény érkezik magán- és közgyűjteményekből, a legjelentősebb kölcsönző intézmények többek között az amszterdami Rijksmuseum, a stockholmi Nemzeti Múzeum, a párizsi Louvre, a londoni National Gallery, a Los Angeles-i Getty Museum, a New York-i Metropolitan, a firenzei Uffizi és a madridi Prado.

Keserű Ilona festményei Jacopo del Sellaio szomszédságában 2014. 10. 01 10:45:53. | MM-információ

A Szépművészeti múzeum gyűjteménye által kínált különleges művészettörténeti kontextusban lehetőség nyílik arra, hogy összevessük a hagyományosan alkalmazott színváltást Keserü Ilona színjátszó kompozícióival. Egy, a Régi Képtárból kiemelt itáliai reneszánsz alkotás – Jacopo del Sellaio Eszter Ahasvérus előtt című festményének – szomszédságában kerülnek bemutatásra Keserü Ilona festményei. A látogatók emellett egy különleges útvonal mentén fedezhetik fel a cangiante különféle megnyilvánulásait a múzeum itáliai reneszánsz és manierista gyűjteményében.

Mattise papírkivágásai a londoni kortárs múzeumban 2014. 09. 15 19:11:28. | MTI

A londoni Tate Modern legsikeresebb kiállításának bizonyult Henri Matisse francia festőművész 1936 és 1954 között született papírkivágásainak tárlata, amely több mint 560 ezer látogatót vonzott nyitva tartása négy és fél hónapja alatt.

Hetedszer Kaposvár mellett a Töröcskei-tónál 2014. 09. 09 09:51:27. | V. András Ferenc

A hely a Töröcskei-tó, varázslatos tisztás az évszázados bükk és tölgyfák gyűrűjében. Vackor tanya. Néhány napja fiatalok vidám hangja, nevetés szaggatja szét a megszokott csendet, akárcsak máskor, amikor megnyitotta kapuit a Fonyódi Mátyás Király Gimnázium nyári alkotótábora.

További cikkek megjelenítése
Impresszum
© Magyar-műhely.hu minden jog fenntartva