Kosár
Bereményi Géza kapja idén az Artisjus Irodalmi Nagydíjat 2022. 06. 08 14:03:19. | Virág Ferenc

Bereményi Gézát az Azóta is élek című összegyűjtött novelláskötetéért, valamint teljes írói életművéért díjazzák. Elismerést kap továbbá Szendrey Júlia kutatója, Gyimesi Emese, illetve G. István László, Fenyő D. György és Keresztury Tibor.

Az Artisjus Egyesület 2006-ban hozta létre az Artisjus Irodalmi Díjakat, hogy az előző év egy kiemelkedő alkotását jutalmazzák, a további díjakkal pedig ösztönzésül szolgáljanak a tehetségüket már bizonyított művészek munkájához. A díjazottakról egy irodalomtörténészekből és írókból álló bizottság dönt; a testületben idén Báthori Csaba, Bazsányi Sándor, Grecsó Krisztián, Margócsy István, Reményi József Tamás, Szilágyi Zsófia, valamint az idén márciusban elhunyt Szkárosi Endre vett részt.

 

Kezdődik a Magyar Mozgókép Fesztivál 2022. 06. 08 12:05:15. | Virág Ferenc

Csütörtöktől vasárnapig Veszprémben, Balatonfüreden és Balatonalmádiban, kilenc helyszínen mintegy száz magyar film várja az érdeklődőket a Magyar Mozgókép Fesztiválon, melyet kiegészítő programok is színesítenek - közölték a szervezők.

Aveszprémi História Kertben A játszmaUtána ugyanott lesz látható Lőrincz Nándor és Nagy Bálint drámája, a Legjobb tudomásom szerint, majd közönségtalálkozó lesz az alkotókkal, Hámori Gabriella főszereplő részvételével. 

A szerzői jogok megsértése miatt perlik a Paramount Picturest 2022. 06. 08 11:33:44. | Virág Ferenc

Az eredeti Top Gun egy izraeli szerző, Ehud Yonay 1983-as cikkén alapult, amelynek a felhasználásához annak idején a Paramount Pictures filmstúdió meg is vette a jogokat. Most Yonay örökösei, az özvegye és a fia azt állítják, hogy a szerzői jogokkal a filmstúdió 2020 januárjáig élhetett, és azokat újra meg kellett volna szerezni ahhoz, hogy a Top Gun: Mavericket, az eredeti történet folytatását elkészíthessék, de ezt a film gyártója elmulasztotta - írja a BBCÍgy az örökösök, Shosh és Yuval Yonay beperelték hétfőn, egy Los Angeles-i bíróságon a Paramountot a szerzői jogok megsértése miatt. Szerintük a Top Gun franchise nem létezhetne Ehud Yonay "irodalmi erőfeszítései és szuggesztív prózája és narratívája" nélkül. Keresetükben arra is kitérnek, hogy az örökösök már 2018-ban felhívták a stúdió figyelmét arra, hogy a szerzői jogok felhasználása csak 2020-ig lehetséges.

Újranyitott Kijev Pogyil kerületének színháza 2022. 06. 08 10:16:37. | Virág Ferenc

„Azon tanakodtunk, milyen lesz, jönnek-e majd nézők a háború alatt, egyáltalán mit gondolnak a színházról, lesz-e egyáltalán érdeklődés?” – mondta újságíróknak Jurij Felipenko, a színházi társulat egyik tagja. „Egyszerűen boldogok vagyunk, hogy az első három előadásra elkeltek a jegyek” – tette hozzá.Felipenko szerint a színház egyelőre kevés szereplővel mutat be darabokat a vasárnapi előadásokon. Az egyik színész, Kosztya Tomljak azt mondta, hogy vonakodott fellépni háborús időben, de a fővárosba visszatérő emberek áradata ennek ellenkezőjéről győzte meg. „Folytatod az életed, bár tudod, hogy háború zajlik. A fő kérdés, miként lehetnek segítségre a színészek ebben a helyzetben” – fogalmazott Tomljak.

Az ember, akinek 700 könyve jelent meg…, bocs, nem is, most már 701 2018. 05. 14 06:29:48. | forrás: HVG

Több mint negyven éve jelennek meg regényei a legkülönbözőbb műfajokban, állítása szerint csak magyar nyelven 12 millió kötete fogyott el, de sem az írók, sem a tudományos közösség nem tekinti tagjának. Őt már ez nem zavarja, csak ontja 74 évesen is az újabb köteteket. Úgy véli, a mennyiség nem feltétlenül megy a minőség rovására.

hvg.hu: Amikor megbeszéltük az interjút, mondta, hogy öttől délig minden nap ír, találkozzunk dél után. Mennyit írt ma?

Nemere István: Eddig nagyjából 40 ezer karaktert, de lehet, hogy még délután is leülök a géphez. Minden áldott nap így dolgozom, reggel öttől délután kettőig. Aztán elmegyek a kutyával sétálni, elolvasom az újságokat, délután pedig néha bekapcsolom a gépet másodjára is.

Szovjet zsarolás, félrecímzett levél - Az irodalmi Nobel-díj legnagyobb botrányai 2018. 05. 13 19:59:48. | forrás: HVG

Története során nyolcadik alkalommal nem adják ki a legrangosabb irodalmi elismerést. A Svéd Akadémia tagjai közül többen egy még nem tisztázott zaklatási és kiszivárogtatási ügy miatt jelentették be távozásukat. Nem ez az első botrány a díj 117 éves történetében. „Öregem, a pénzt azt fel kell venni!” – így fordult Keleti László színész Kellér Dezsőhöz, a pesti kabaré konferansziéjához 1964 őszén, miután Jean-Paul Sartre bejelentette, hogy nem tart igényt a neki ítélt irodalmi Nobel-díjra és a vele járó hatalmas összegre. A francia író a Le Figaro című napilap irodalmi mellékletében, 1964. október 15-én olvasta, hogy abban az évben őt jelölték. „Ki lehet az idei esztendő boldog nyertese? A stockholmi irodalmi körökben keringő hírek szerint Sartre-nak – aki már több éve szinte állandó jelölt – komoly esélyei vannak. Különösen azóta, hogy tavaly diadalmasan visszatért a tiszta irodalomhoz A szavak című önéletrajzi könyvével.”

Hatalmas várost találtak a mexikói őserdő alatt 2018. 03. 02 20:13:48. - Magyarország | forrás: MNO Kulturgrund

Manhattan méretű, negyvenezer épületből álló város kontúrjai körvonalazódtak egy különleges, lézeres technikának köszönhetően a mexikói őserdőben. Ha a feltárások beigazolják az előzetes kutatások eredményeit, az évszázadok óta a föld alatt lévő, 26 ezer négyzetkilométeres Angamuco lehet Mexikó legnagyobb antik települése. „Hihetetlen, hogy egy ilyen hatalmas város volt Mexikó szívében, és sokáig még csak nem is tudott senki a létezéséről” – mondta Chris Fisher, a Colorado State University kutatásvezető régésze a spanyol El Paísnak a településről.

Két bemutatót is tart a Vígszínház 2018. 03. 02 00:00:00. | forrás: szinhaz.hu

Ifj. Vidnyánszky Attila A félkegyelműt állítja színpadra a Pesti Színházban, Michal Dočekal pedig egy Feydeau bohózatot rendez a Vígszínházban. Miskin herceg sem akarja megváltani a világot, A félkegyelmű sem ad konkrét kérdéseket” – mondja a regény kapcsán ifj. Vidnyánszky Attila, aki rendezőként első alkalommal dolgozik a Vígszínház társulatával. „A mi feladatunk ezeket a kérdéseket megtalálni, újrafogalmazni, kideríteni, hogy ma egyáltalán szükségünk van-e kérdésekre? Ki számít ma jó embernek? Mi számít ma erkölcsösnek? Mit jelent az, hogy álszentség? Milyen embernek kell lennünk egyáltalán a 21. században?”  - vélekedik. A félkegyelmű premierje március 2-án lesz a Pesti Színházban, ezt követően márciusban és áprilisban további öt-öt alkalommal látható az előadás ugyanott.

Az Egy éj a Paradicsomban, mint minden valamirevaló bohózat, arról szól, hogy a szereplők a legfurfangosabb módokon próbálják meg egymást átverni, megcsalni, csőbe húzni. Valójában azonban épp az ellenkezőjéről tanúskodik: a kötődésről, a házastársi ragaszkodás erejéről. A szereplők még annak ellenére sem képesek félrelépni, hogy sokszor az őrület vagy az unalom poklába kergetik partnerüket – olvasható a Vígszínházban március 3-án bemutatásra kerülő előadás ismertetőjében.

Oscar-gála: több változtatást is bevezettek a baklövések elkerülésére 2018. 03. 01 20:44:48. | forrás: HVG

Több változtatást is bevezetett a PwC a tavalyihoz hasonló baklövések elkerülésére a vasárnapi Oscar-díjátadó gála előtt. Mint emlékezetes, a könyvvizsgáló és tanácsadó cég képviselői figyelmetlenségből rossz borítékot adtak Warren Beatty és Faye Dunaway kezébe a múlt évi gála végén, így a két színészóriás rossz győztest hirdetett ki a legfontosabbnak tartott kategóriában, a legjobb filmek között: a Holdfény című dráma helyett pár percig a Kaliforniai álom című musical alkotói örültek az Oscar-díjnak.  Jó hír, hogy ismét izgulhatunk magyar jelöltért a filmes világ legnagyobb eseményén, az Oscar-díjak átadóján. Enyedi Ildikó Testről és lélekről című alkotása ott van az öt jelölt között a legjobb idegen nyelvű film kategóriában

Bűnösnek mondta ki a bíróság Gáspár Győző lányát 2018. 01. 17 11:00:00. - Magyarország | forrás: Origo Tévé

Hétfőn tárgyalta a Balassagyarmati Törvényszék Gáspár Győző lányának, Evelinnek az ügyét. Az ügyészség azzal vádolta meg a showman nagyobbik gyermekét, hogy a fehér BMW-jén található rendszámhoz, valamint az autóhoz tartozó iratokhoz a hatóság megkerülésével jutott hozzá. Evelint három éve egy közúti ellenőrzésen állították meg, ekkor derült ki, hogy a rendszám, a forgalmi engedély, valamint a biztosítás egy Audi A6-oshoz tartozik. Az ítélet szerint, ha az elsőrendű vádlott tudta, hogy a rendszám hamis, akkor azzal is tisztában kellett lennie, hogy a papírok nem az ő autójához tartoznak.

Az egekbe szöktek a Cranberries lemezeladásai 2018. 01. 16 09:35:48. | forrás: HVG

 Az 1998-ban alakult, majd egy 2000-es évekbeli hosszabb szünetet követően újra működő zenekar pályafutása során 6 új dalokat tartalmazó sorlemezt készített. Az énekesnő halála nyomán a zenefogyasztók, mint a cukrot kezdték el vásárolni a Cranberries lemezeit. Az ír zenekar albumaiból tegnap óta 900 ezer százalékkal, azaz kilencezerszer több kelt el. A leginkább O'Riordan 2007-es szólólemeze, az Are You Listening? lódult meg, de rengeteg fogyott a Cranberries első nagylemezéből, az Everybody Else Is Doing It, So Why Can't We című albumból is.

 

Újabb magyar animációs kisfilm jelentkezett be az Oscarért 2017. 11. 27 16:32:48. | forrás: HVG

A korábban Cannes-ban is bemutatott A nyalintás nesze c. alkotás a New Orleans-i Fesztivál zsűrijének díjazottja lett, ezzel automatikusan nevezhetővé vált az Oscar-díjra. A nyalintás nesze mellett további két magyar kisfilm alkotói is várhatják a jelöltek listájának bejelentését. Andrasev Nadja filmje, a Bodor Ádám Megbocsátás című novelláját animációs eszközökkel feldolgozó A nyalintás nesze nyerte a New Orleans-i Filmfesztivál egyik aligátorát, azaz a zsűri díját. A díj már csak azért is fontos, mert ezzel az elismeréssel A nyalintás nesze is nevezhetővé vált az Oscar-díjra, körülbelül hetven másik alkotással együtt, amelyeket mind valamelyik rangos fesztiválon díjaztak.

Mennyiségi irodalom: nagyüzemben gyártják a kultúrát Mészáros cégei 2017. 11. 27 15:27:48. - Magyarország | forrás: MNO Kulturgrund

Szó szerint elárasztják az újságosokat és a könyvesboltokat a Kárpát-medencei Tehetséggondozó Nonprofit Kft. kiadványai: mint a Közbeszerzési Értesítőből kiderül, a kormányközeli, óriási összegű állami támogatással kitömött kulturális szervezet összesen 82 millió forintból kezd felpörgetett ütemű lap- és könyvkiadásba. Az már egy múlt heti Origo-interjúban szerepelt, hogy az Orbán János Dénes költő érdekeltségéhez tartozó kft. 260 ezer példányban jelenteti meg az Előretolt Helyőrség című lapot, amit Budapest kivételével országszerte terjesztenének. Most az is egyértelművé vált, hogy – nem meglepő módon – Mészáros Lőrinc két vállalata, a Médiaworks Hungary és a Pannon Lapok Társasága nyerte el a lapkiadásról szóló közbeszerzést. A két cég a dokumentum szerint legalább 180 ezer példányban adja ki az Előretolt Helyőrség irodalmi mellékletét – érdekes, hogy a lap főszerkesztője, Demeter Szilárd ennél jóval nagyobb példányszámban beszélt az interjúban.

Svejk a Pinceszínházba költözött 2017. 11. 27 14:21:26. | forrás: szinhaz.hu

Tóth Zoltán színművész Svejk feldolgozása túl a századik előadáson, zenével és pácolt cseh szafaládéval novembertől a Pinceszínházban lesz látható – és ízlelhető. A színművész kilenc éve készített önálló feldolgozást Jaroslav Hašek közismert művéből Svejk! Vacsorázunk... vendéglőjáték a monarchia dalaival és ízeivel... címmel. A produkció novembertől kizárólag a Pinceszínházban látható. Ami pedig az ízeket illeti, az előadáson zsíros kenyérrel és cseh virslivel kínálják meg a nézőket. Ez utóbbinak a cseh elnevezése, és talán a mibenléte is kíván némi magyarázatot. Az utopenec, ami ecetes lében áztatott szafaládét takar és sörkorcsolyaként kínálják Csehországban, neve azt jelenti, hogy vízbefulladt. Elsőre talán azt hihetnénk, hogy a mibenlét, vagyis a lében úszó, elmerülő virsli magyarázza az elnevezést. A történet ennél morbidabb, mivel a név az étel feltalálójának tragikus halálából ered.

További cikkek megjelenítése
Impresszum
© Magyar-műhely.hu minden jog fenntartva