Kosár

Keresési találatok:

Liezen-Mayer Sándor Faust-illusztrációi a Galériában 2022. 06. 08 05:00:00. | MNG

Liezen-Mayer Sándor Faust-illusztrációi július végéig láthatók a Magyar Nemzeti Galériában. A világirodalom egyik legnagyobb hatású alkotása Johann Wolfgang von Goethe Faustja.  A mű 1808-as megjelenésétől kezdve folyamatosan a művészek érdeklődésének középpontjában állt.

Remekművek Budapestről - kiállítás július közepéig 2016. 04. 04 08:40:27. | Nemzeti Galéria

Remekművek Budapestről (Chefs-d'ouvre de Budapest) - Dürer, Greco, Tiepolo, Manet, Rippl-Rónai címmel nyílt kiállítás a párizsi Musée du Luxembourgban. A Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria anyagából válogatott tárlat március 9-től július közepéig látható a francia főváros egyik jelentős múzeumában. Ezzel a kiállítással rövid időn belül másodszor találkozhat a párizsi közönség a magyar gyűjtemények remekműveivel, ugyanis 2012-ben a Musée d'Orsayban nyílt nagysikerű kiállítás Allegro Barbaro - Bartók Béla és a magyar modernizmus 1905-1920 címmel.

Az igazi orosz forradalmárok már a galériában vannak 2016. 02. 03 09:11:46. |

Az európai modernizmus történetének egyik legkoncentráltabb fejezetét mutatja be a Jekatyerinburgi Szépművészeti Múzeum anyagából válogatva, A művészet forradalma címmel a Magyar Nemzeti Galéria orosz avantgárd kiállítása. Kazimir Malevics híres Fekete négyzete határkő volt, hiszen szakított azzal a nézettel, hogy a művész dolga a látható lemásolása - utalt a szuprematizmus, egyben az orosz avantgárd emblematikus alkotásának jelentőségére az államtitkár. Mint hozzáfűzte: Malevics sejtette, hogy a közönség még nem képes az új művészet befogadására, de ma már tudjuk, hogy az orosz avantgárd az európai modernizmus történetének egyik legkoncentráltabb fejezete volt. Hoppál Péter emlékeztetett, az orosz alkotók nem elégedtek meg a nyugati művészet másolásával, munkásságuk sosem párosult a múlt értékeinek teljes tagadásával, felfedezték ugyanis a modern művészet számára az orosz kultúra legmélyebb gyökereit.
A korszak szellemi pezsgéséhez hozzájárult, hogy a képzőművészek együtt alkottak a koreográfusokkal, rendezőkkel, irodalmárokkal - jegyezte meg.

Impresszum
© Magyar-műhely.hu minden jog fenntartva