Kosár

ROCKEFELLER, MEDGYESSY FERENC, MADARÁSZ VIKTOR

2018. 01. 10 00:01:00..Virág-Halvax Eszter

Virág-Halvax Eszter összeállítása

Január 10., Melánia napja

1870-ben ezen a napon Rockefeller megalapította a Standard Oilt. A Rockefellerek szerencséje John D. Rockefellerrel kezdődött. John édesapja, William “Big Bill” Rockefeller kétes hírű vándorkufár volt, akit ma egyszerűen csak szélhámosnak neveznénk. 1870-ben ezen a napon Rockefeller megalapította a Standard Oilt. A Rockefellerek szerencséje John D. Rockefellerrel kezdődött. John édesapja, William “Big Bill” Rockefeller kétes hírű vándorkufár volt, akit ma egyszerűen csak szélhámosnak neveznénk. Ünnepelt rákspecialistának kiáltotta ki magát, és az 1830-as, 40-es években Amerika-szerte árulta hamis rákgyógyszereit. 1839-ben született hatodik és egyben egyetlen fiúgyermeke, John D. Rockefeller. A népes család 1853-ban Clevelandbe költözött, Big Bill pedig ugyanebben az évben elhagyta őket. A kis Johnra hárult a családfenntartó szerep, neki kellett támogatnia nővéreit és édesanyját. Már 16 évesen munkához látott: egy helyi kereskedő könyvelőjeként helyezkedett el. A napi 50 centet kereső fiatalember mértéktartóan élt, minden pennyt megbecsült, szorgalmasan gyűjtögetett.  

Amikor elmúlt 18 éves, összefogott egy idősebb kereskedővel, és megnyitotta saját kereskedőházát. Árult gabonát és húst, illetve mindent, ami Cleveland kikötőjében előfordult. Jó üzleti érzékének köszönhetően gyorsan nőtt a bevétele. Ez idő tájt Pennsylvaniában talajkutatók kifúrták Amerika első olajkútját. Cleveland az új és izgalmas iparág sikerétől volt hangos. Az olaj fantasztikus üzletnek ígérkezett, ezért 1863-ban Rockefeller és üzlettársa beindítottak egy kisebb olajfinomítót. Kis idő múlva John megvásárolta társa üzletrészét, és máris saját finomítóval rendelkezett, és megalapította a Standard Oilt.

1881-ben ezen a napon született Medgyessy Ferenc, a XIX. század egyik legnagyobb szobrásza. 1923-ban mintázta a Táncoló lány című kompozícióját, majd számos nagyszerű szobor után elkészült a debreceni Déri Múzeum négy allegorikus bronzszobra, amelyekért 1937-ben elnyerte a párizsi világkiállítás Grand-Prix díját. Az 1940-es évektől stílusa klasszikussá érlelődött.

A Szüreti menet című dombormű, a győri Szent István király szobra, a debreceni Petőfi-szobor ismertté tették. Életműve egyetlen célt szolgált: megteremteni a sajátos magyar szobrászatot. Művei az antik művészet tapasztalatai alapján megmutatják, hogyan épülhet be a nemzeti jelleg a művészetbe.

Madarász Viktor, a legnagyobb magyar történeti festők egyike és a hazai romantika egyik legjelentősebb alkotója 1917-ben ezen a napon halt meg. A Gömör vármegyei vashámortulajdonos Madarász családnak régi, a Rákóczi-szabadságharcig visszanyúló forradalmi hagyományai voltak. Amikor 1848-ban kitört a szabadságharc, az iglói, pécsi, majd pozsonyi jogi tanulmányokat folytató Viktor és fivére, András is továbbvitte a családi hagyományt. Részt vett a szabadságharcban, és előbb a  41., később a 131. honvédzászlóaljnál szolgált a világosi fegyverletételig, amikorra már hadnagyi rangban szolgált. 1853-ban a bécsi akadémia előkészítő évfolyamán, majd 1855-ig a történeti-festészeti szakosztályon volt hallgató, és Ferdinand Waldmüller magániskolájában is tanult. Ekkoriban készültek első történelmi tablói, amelyeket 1855-től láthatott a nagyközönség. A Kuruc és labanc című festmény hatalmas sikert aratott. 1856-tól kezdve Léon Cogniet párizsi műtermében és az École des beaux arts-ban tanulta ki az akadémikus-romantikus stílust. Leginkább Paul Delaroche történelmi festészete hatott rá. Párizsban, 1859 folyamán születtek meg legnagyobb művei: Hunyadi László siratása, Zách Felicián és Zrínyi Ilona Munkács várában. 1864-ben készült el a Zrínyi és Frangepán a bécsújhelyi börtönben, 1868-ban a Dobozi és hitvese és a Dózsa népe címet viselő kompozíció.

Ez volt művészetének csúcsidőszaka, a Hunyadi László siratása képéért az 1861-es párizsi Szalonon aranyéremmel jutalmazták. 1870-ben tért vissza Magyarországra, de a hazai kritika ellenségesen viszonyult franciás stílusához. Bethlen Gábor tudósai körében című pályamunkáját is visszadobták. 1873-ban visszavonult, az apjától örökölt üzletet vezette tovább. A közöny annyira elkedvetlenítette, hogy miután később Izabella királynő című nagyszabású történeti képe a nyakán maradt, végképp búcsút vett a művészettől, és olcsón túladott vázlatain. Az ebben az időben készült Petőfi halála már a hanyatlást vetítette előre. A helyzetet súlyosbította, hogy üzlete tönkrement, és elárverezték (1902). Szinte elfeledetten hunyt el 1917-ben.

Kapcsolódó cikkek

SZÉCHENYI ÖDÖN, A DÉLI-SARK ÉS MADARÁSZ VIKTOR 2018. 12. 14 00:01:00. | Virág-Halvax Eszter

Kapcsolódó hozzászólások

Új hozzászólás írása

Hozzászólás írásához be kell jelentkezni! - BEJELENTKEZÉS
Impresszum
© Magyar-műhely.hu minden jog fenntartva