Kosár

O'Keeffe fantasztikus virágai Bécsben

2016. 12. 28 18:34:47..Virág Ferenc

Állsz a kép előtt és azon töprengsz, miért is olyan szép, hogy annak idején, 1932-ben egy aukción több, mint negyven millió dollárt adtak érte? Mellesleg annyit, mint még egyetlen festőművésznő képéért sosem. Nagy virág, lágy színekkel, határozott kontúrokkal... Miért is? Talán azért, mert valamiféle hatalmas és kozmikus harmónia árad a vonalakból és a színekből. Valamiféle izgalom, lágyság és megnyugvás egyaránt. Van benne valamiféle földönkívüli, valami transzendentális... Vagy mégsem? Vagy talán éppenhogy egyszerű, pontos, határozott?

Egy műalkotás persze mindenkinek másmiért fontos. O'Keeffe-ről  tudjuk, egyedülálló érdemei vannak abban, hogy az amerikai művészetnek sikerült ,,leválnia" Európáról és önálló útra lépnie. Ilyen értelemben hatalmas teljesítmény ez. A fantasztikus és mindig meglepő, lenyűgöző zsenialitás mellett. És persze kellettek más, a maguk nemében ugyanilyen, az USA-ban saját művészetet teremteni akaró társak, férj, barátok, baráti közök. A zsenik kora volt ott is ez az idő valamiért...

És akadnak egyéb ,,fínomságok" is. O' Keeffe képeit, ha nézed, könnyen gondolhatod, milyen lágy pasztelszínekkel készültek ezek az inkább akvarelleknek tűnő alkotások. Pedig ez csak a látszat. Az olajfestmények az akvarellek lágyságával néznek rád, ami mindenképpen egyedülállónak és sajátosnak tűnik. Ráadásul, ismervén a művész életét, teljesen hitelesnek is látszanak. A New Yorki-felhőkarcoló világa csakúgy, mint az Új-Mexikó-i sivatatagi, kősziklás tájak... Nézek egy filmet O'Keeffe-ről, a házáról, a kilátásról az ablakaiból, s azt látom viszont a vásznon. Átlényegülve, megfürdetve valamiféle pátoszban, de mégiscsak hitelesen a formákban és a színekben.

És akkor azt gondolom: hát ezért ér ennyit ez a hihetetlenül mai, de formáiban mégis annyira egyszerre fegyelmezett és virtuóz művészet.

Georgia Tottoeanocomita O'Keeffe amerikai művészt rendre összekapcsolják az amerikai délnyugattal, kiváltképp Új-Mexikóval, ahol késői életében letelepedett. O'Keeffe ténylegesen nagyon is fontos szerepet töltött be az amerikai képzőművészetben. A huszas években a korszakot termetők között volt, nem Párizsban és más európai városokban, hanem az Amerikai Egyesült Államokban.

Kis finom, törékeny nő, érzéki kezekkel, amelyeket férje, a híres fotóművész megannyi képen ábrázolt. Szenzibilis és mégis határozott, öntudatos. Leginkább ez áramlik a képeiből.

Kiállítása a bécsi Bank Austria Kunstforum kiállítótermében még most is látható.

 

Cimkék

bécso keeffe

Kapcsolódó cikkek

Kapcsolódó hozzászólások

Új hozzászólás írása

Hozzászólás írásához be kell jelentkezni! - BEJELENTKEZÉS
Impresszum
© Magyar-műhely.hu minden jog fenntartva