Kosár

MÁTYÁS, HANDEL, KEATS, MENZEL

2018. 02. 23 00:01:00..Virág-Halvax Eszter

Virág-Halvax Eszter összeállítása

Február 23. Alfréd és Mirtill napja

1443-ban ezen a napon született Kolozsváron Hunyadi Mátyás, magyar király. Nevezik Corvin Mátyásnak, az igazságos Mátyás királynak, hivatalosan I. Mátyásnak, de a köznyelv egyszerűen mint Mátyás királyt emlegeti. Magyarországon 1458 és 1490 között uralkodott. 1469-től cseh (ellen)király, 1486-tól Ausztria hercege. A magyar hagyomány az egyik legnagyobb magyar királyként tartja számon, akinek emlékét sok népmese és monda is őrzi. Központosított királyi hatalmat épített ki, aminek katonai alapja az első magyar állandó zsoldoshadsereg, a fekete sereg volt. A velencei követ tájékoztatása szerint Mátyásnak a török ellen alkalmazható hada 163 000 főre rúgott. Uralkodása idején előfordult, hogy jobbágysorból származó tehetséges embereket vett pártfogásába. Ilyen volt Bakócz Tamás, későbbi bíboros, aki mindeddig az egyetlen, esélyes, magyar származású pápajelöltünk volt.
Beatrix és Mátyás király
Uralkodása idején budai, illetve visegrádi udvara az európai reneszánsz egyik központjává vált. A Corvináknak otthont adó, világhírű könyvtára mintegy 2000-2500 kötetet számlált, és a kódexek értéke meghaladta a darabonkénti 1000 aranyat. A főurakat korlátozó intézkedései miatt alakult ki az “Igazságos Mátyás” legendája. Halálakor a nép kétségbeesetten sírta el: “Meghalt Mátyás, oda az igazság!”

1685-ben ezen a napon született Georg Friedrich Händel német (szász) származású, barokk zeneszerző, hangszeres előadó. Mivel élete nagy részét Angliában töltötte, ezért az angolok nemzeti zeneszerzőjüknek tartják. Nagy hatással volt a bécsi klasszikusokra, nevezetesen Haydnra, Mozartra és Beethovenre. Händel – több kortársával ellentétben – nem került a feledés homályába halála után. 1760-ban, tehát halála után egy évvel megjelent az első életét összegző mű Mainwarings tollából. Az angolok annyira tisztelték, hogy születése „százéves” évfordulójára 1784-ben (egy évet tévedtek) centenáriumi ünnepséget rendeztek az emlékére. Ettől kezdve, de igazán rendszeresen csak 1859 óta hatalmas Händel ünnepségeket szentelnek emlékének. Angliában és Németországban több Händel-társaság is működik; szülővárosában, Halléban szülőháza ma múzeum, és a városban évente Händel ünnepi játékokat rendeznek. Romain Rolland irodalmi értékű monografikus életrajzot írt Händelről, amely 1962-ben magyarul is megjelent.

1821-ben ezen a napon hunyt el John Keats, angol költő, az angol romantika “második nemzedékének” tagja Byron és Shelley mellett. Őt tartják a “Szépség Költőjének”. Polgári családból származott, 15 éves korában árva lett. Patikusinasként dolgozott Edmondsban, majd 1815-től felcser volt Londonban. 1817-ben megjelent első verseskötete Versek címen. 1818-ban írta Endymion című szimbolikus elbeszélő költeményét, de értetlen fogadtatásban részesült. Később megjelent műveinek már kedvezőbb volt a visszhangja, de súlyos beteg lett, és Rómába utazott gyógyulni. A Piazza di Spagnán bérelt barátjával egy házat, de az “örök város” szépségét nem sokáig élvezhette, hamarosan a szobát sem tudta elhagyni. Rómában hunyt el tüdőbajban 26 éves korában.

1938-ban ezen a napon született Jiří Menzel, cseh filmrendező, színész, színházi rendező, a cseh újhullám kiemelkedő alakja. A szigorúan ellenőrzött vonatok című filje Oscar-díjat kapott. Közismert a barátsága sok magyar művésszel. Játszott több magyar filmben (például Szívzűr – Böszörményi Géza, Felhőjáték – Maár Gyula, Franciska vasárnapjai – Simó Sándor); színdarabot is rendezett Magyarországon, a Katona József Színházban Carlo Gozzi Szarvaskirály című darabját vitte színre. Tanít a londoni filmfőiskolán. 2004-ben a “Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje a csillaggal” kitüntetésben részesült. 2006-ban szerepelt Szabó István filmjében, a Rokonokban, amely Móricz Zsigmond regényének filmadaptációja.

Jelenet a Sörgyári capriccio című filmből

Híres filmjei közé tartozik a Sörgyári capriccio, amelyet 1980-ban Bohumil Hrabal művéből készített, illetve híressé vált A koldusopera, amelyet Václav Havel színdarabja alapján rendezett meg 1991-ben.

Kapcsolódó cikkek

MÁTYÁS HÁZASSÁGA, PUCCINI, LÁZÁR ERVIN 2018. 12. 22 00:01:00. | Virág-Halvax Eszter MÁTYÁS KIRÁLY, KOSZTOLÁNYI, REJTŐ JENŐ 2018. 03. 29 00:01:00. | Virág-Halvax Eszter

Kapcsolódó hozzászólások

Új hozzászólás írása

Hozzászólás írásához be kell jelentkezni! - BEJELENTKEZÉS
Impresszum
© Magyar-műhely.hu minden jog fenntartva