Kosár

A szeretet soha el nem fogy

2017. 11. 27 11:45:23..www.kultura.hu

DrMáriás festőművész képeiből nyílt tárlat a Godot Galériában A szeretet soha el nem fogy címmel, mely egészen december 2-áig várja a látogatókat. A képzőművész festményein ezúttal is a közélet, a politika és a celebvilág ismert és jelentős figuráival találkozhatunk groteszk, már-már pop-artos stílusban – ám ezúttal az ismert alakok bibliai történetek főszereplőiként jelennek meg.

 
A kiállítás címe, A szeretet soha el nem fogy Pál apostol Korintusiakhoz írt első leveléből, a szeretet himnuszából származik. A címadó idézet nem véletlen, hiszen a tárlaton további idézeteket és azokhoz kötődő jeleneteket, festményeket láthatunk. A régi bibliai kerettörténetek szereplőit drMáriás a közélet szereplőivel helyettesítette, ezáltal is újraértelmezve, jelenbe helyezve az ismert és kevésbé ismert történeteket. A képeken így szentekként láthatjuk viszont Elvist, a karjában a kis Elton Johnnal, továbbá Orbán Viktor, Áder János és Mészáros Lőrinc szentháromságként ábrázolt alakját. DrMáriás kölcsön vette a különböző nagy, egyetemes festők műtermét és stílusát is, így a tárlaton megtaláljuk például Modigliani és Van Gogh stílusában megfestett Liptai Klaudia, Sztálin és Kádár János portréját is.
 
A festő pop-arthoz közeli stílusa tompít vagy érdekes aláfestésként szolgál az olykor komolyabb felütésű ábrázolásokhoz: drMáriás színes, gyermekrajzokat imitáló, naivitást tükröző ábrázolásmódja, valamint a történelem és a közélet jelentős vagy népszerű alakjainak megjelenítése közti differencia erősen groteszkbe hajlik. A képeivel a festő így amellett, hogy kifigurázza világunkat és azok szereplőit, az ellentétek által az igazságokra is rávilágít, és szarkasztikus humorral viszi vászonra.
DrMáriás nem csak itthon, de külföldön is szerepel képeivel: részt vett a Pekingi Biennálén, november 3-án New Yorkban nyílt kiállítása a szentendrei Vinczemill papírmerítő műhely által a régebbi festményeiből készített lenyomatokból. Ez utóbbiak először itthon a Godot-kiállításon láthatók.
 
DrMáriás A szeretet soha el nem fogy című kiállítása október 26-án nyílt meg a Bartók Béla úton található Godot Galériában és meghosszabbított nyitvatartással december 2-ig várja az érdeklődőket. DrMáriás festőművész, vagyis Máriás Béla Belgrádban tanult művészetet és 1991-ben költözött Magyarországra. Művészetét a harsány és kritikai hangvétel, az irónia és a szarkasztikus humor jellemzi, stílusában megtalálhatóak az avantgárd, a dadaizmus, a pop-art és a szürrelaizmus eszközei.

Kapcsolódó cikkek

Kapcsolódó hozzászólások

Új hozzászólás írása

Hozzászólás írásához be kell jelentkezni! - BEJELENTKEZÉS
Impresszum
© Magyar-műhely.hu minden jog fenntartva