Kosár
Újranyitott Kijev Pogyil kerületének színháza

„Azon tanakodtunk, milyen lesz, jönnek-e majd nézők a háború alatt, egyáltalán mit gondolnak a színházról, lesz-e egyáltalán érdeklődés?” – mondta újságíróknak Jurij Felipenko, a színházi társulat egyik tagja. „Egyszerűen boldogok vagyunk, hogy az első három előadásra elkeltek a jegyek” – tette hozzá.Felipenko szerint a színház egyelőre kevés szereplővel mutat be darabokat a vasárnapi előadásokon. Az egyik színész, Kosztya Tomljak azt mondta, hogy vonakodott fellépni háborús időben, de a fővárosba visszatérő emberek áradata ennek ellenkezőjéről győzte meg. „Folytatod az életed, bár tudod, hogy háború zajlik. A fő kérdés, miként lehetnek segítségre a színészek ebben a helyzetben” – fogalmazott Tomljak.

HírVonal
A szerzői jogok megsértése miatt perlik a Paramount Picturest

Az eredeti Top Gun egy izraeli szerző, Ehud Yonay 1983-as cikkén alapult, amelynek a felhasználásához annak idején a Paramount Pictures filmstúdió meg is vette a jogokat. Most Yonay örökösei, az özvegye és a fia azt állítják, hogy a szerzői jogokkal a filmstúdió 2020 januárjáig élhetett, és azokat újra meg kellett volna szerezni ahhoz, hogy a Top Gun: Mavericket, az eredeti történet folytatását elkészíthessék, de ezt a film gyártója elmulasztotta - írja a BBCÍgy az örökösök, Shosh és Yuval Yonay beperelték hétfőn, egy Los Angeles-i bíróságon a Paramountot a szerzői jogok megsértése miatt. Szerintük a Top Gun franchise nem létezhetne Ehud Yonay "irodalmi erőfeszítései és szuggesztív prózája és narratívája" nélkül. Keresetükben arra is kitérnek, hogy az örökösök már 2018-ban felhívták a stúdió figyelmét arra, hogy a szerzői jogok felhasználása csak 2020-ig lehetséges.

Kezdődik a Magyar Mozgókép Fesztivál

Csütörtöktől vasárnapig Veszprémben, Balatonfüreden és Balatonalmádiban, kilenc helyszínen mintegy száz magyar film várja az érdeklődőket a Magyar Mozgókép Fesztiválon, melyet kiegészítő programok is színesítenek - közölték a szervezők.

Aveszprémi História Kertben A játszmaUtána ugyanott lesz látható Lőrincz Nándor és Nagy Bálint drámája, a Legjobb tudomásom szerint, majd közönségtalálkozó lesz az alkotókkal, Hámori Gabriella főszereplő részvételével. 

Bereményi Géza kapja idén az Artisjus Irodalmi Nagydíjat

Bereményi Gézát az Azóta is élek című összegyűjtött novelláskötetéért, valamint teljes írói életművéért díjazzák. Elismerést kap továbbá Szendrey Júlia kutatója, Gyimesi Emese, illetve G. István László, Fenyő D. György és Keresztury Tibor.

Az Artisjus Egyesület 2006-ban hozta létre az Artisjus Irodalmi Díjakat, hogy az előző év egy kiemelkedő alkotását jutalmazzák, a további díjakkal pedig ösztönzésül szolgáljanak a tehetségüket már bizonyított művészek munkájához. A díjazottakról egy irodalomtörténészekből és írókból álló bizottság dönt; a testületben idén Báthori Csaba, Bazsányi Sándor, Grecsó Krisztián, Margócsy István, Reményi József Tamás, Szilágyi Zsófia, valamint az idén márciusban elhunyt Szkárosi Endre vett részt.

 

figyuzz I. Lipót, Miguel Asturias, Miguel Asturias, Åland-szigetek

Virág Halvax Eszter összeállítás

Június 9. Félix és Annamária napja

Lipót uralkodása idejére tehető az Oszmán Birodalommal szemben vívott Szent Liga háborúja (1683–1700), valamint a Francia Királysággal és első-unokatestvérével, XIV. Lajossal való rivalizálás.

csevely HIERONYMUS BOSCH: A GYÖNYÖRÖK KERTJE

facebook
hoppá! RepTár Interaktív Repülőmúzeum Szolnokon

Nemzetközi értelemben is egyedülálló gyűjteménynek nevezte a RepTár Interaktív Repüléstörténeti Kiállítóhelyet a honvédelmi miniszter a 2,7 milliárd forintból épült létesítmény átadásán, Szolnokon.

könyv Digitálisan böngészhető a Magyar Nemzet archívuma

Néhány napja a Magyar Nemzet szinte mindegyik száma elérhető már az Arcanum oldaláról.  A „szinte mindegyik” miatt panaszkodni botorság lenne és kicsinyes is. Az 1938. augusztus 25-ei alapítástól 2016. december 31-éig böngészhető 315 029 oldalból.

képzőművészet Liezen-Mayer Sándor Faust-illusztrációi a Galériában

Liezen-Mayer Sándor Faust-illusztrációi július végéig láthatók a Magyar Nemzeti Galériában. A világirodalom egyik legnagyobb hatású alkotása Johann Wolfgang von Goethe Faustja.  A mű 1808-as megjelenésétől kezdve folyamatosan a művészek érdeklődésének középpontjában állt.

zene A klasszikus zenét sem kell mindig komolyan venni

SMS-üzenet a Bartók rádióban: „Tisztelt Uram, hat órakor mindig átkapcsolok a Bartókra, hogy megtudjam, ki az aznapi műsorvezető. Ma is így tettem, és már a Petőfit hallgatom. Szép napot!” humorosan is indulhat a reggel.

Impresszum
© Magyar-műhely.hu minden jog fenntartva